Na er een maandje tussenuit te zijn geweest is het weer zo ver: een nieuwe ‘Gezien op de Socials’. Deze maand een heel bijzondere, want hij staat voor de verandering niet in het teken van een persoon of personen; deze keer draait het helemaal om een aankondiging die ik op Facebook voorbij zag komen: de 23e editie van het NMU Jeugdweekend zal van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober plaats gaan vinden. Dit jaar niet online, maar zoals vanouds weer op De Wildwal in Lunteren. Het weekend is dé plek om te leren over alles wat met goochelen te maken heeft. De beste goochelaars van Nederland en België komen immers op bezoek om hun kennis met de jeugd te delen.

Ikzelf heb het weekend meerdere malen mee mogen maken, en kan niet anders dan het aan iedereen aanraden die van goochelen houdt en tussen de veertien en 24 is. De workshops zijn natuurlijk ontzettend leerzaam, maar voor mij was het leukste altijd om een weekend lang volledig ondergedompeld te worden in het goochelen, nieuwe vrienden te maken en met elkaar nieuwe dingen te bedenken en oefenen. Om alvast een beetje sfeer te proeven en in de stemming te komen vertellen twee (oud-)deelnemers van het weekend over een herinnering aan het jeugdweekend die hen is bijgebleven: de zeventienjarige Lucas van Dijk, die het allerliefste aan het optreden is, en Mitch Durbank, dit jaar (samen met Arjen van Vembde en Jorrit Schooneman) organisator van het kamp.


Lucas van Dijk

In de soep gelopen


Lucas is in totaal drie keer bij het NMU Jeugdweekend geweest, en heeft ook dit jaar weer enorm veel zin om zijn goochelvrienden te zien en nieuwe dingen te leren. Hij deelt deze herinnering ook met één van die vrienden: Hylke Bouwmeester. Toen de twee in 2019 een nieuw aangeleerde kaarttruc wilden laten zien in de eindshow voor alle familie, liep dat niet helemaal zoals gepland; en dat is nog zacht uitgedrukt.

Het idee van de truc was dat de kaarten plaatje omhoog, plaatje naar beneden geschud werden door de toeschouwer. Vervolgens werd er een voorspelling bij gepakt en stond daar precies op hoeveel rode en zwarte kaarten en even en oneven nummers er omhoog liggen.
We hadden een toeschouwer gevraagd om op het podium te komen. Precies bij de zin “u mag de kaarten schudden” zagen wij het pas: de meneer die wij naar voren vroegen bleek maar één hand te hebben… Kaarten schudden was dus niet echt een optie voor deze meneer. Een pijnlijk momentje waar wij gelukkig goed mee om gegaan zijn zonder mensen te kwetsen.
Na dit moment te hebben afgehandeld gingen we verder met de truc. Maar ook hier, helaas, helaas en nog eens helaas: de voorspelling die wij hadden gemaakt klopte van geen kant. Iedereen in de zaal merkte het al en we konden er niks beters van maken, deze truc was echt volledig mislukt! Al met al was dit in ieder geval een leerproces voor ons beiden en dus uiteindelijk een waardevolle truc met een bijzonder verhaal.


Mitch Durbank

Een opstapje naar meer


Mitch Durbank is op zijn achtste al begonnen met goochelen. In eerste instantie leerde hij uit boeken uit de bibliotheek en later bij Goochelclub Passe Passe van alles over close-up goochelen, hier kwam echter later ook stand-up goochelen en goochelen voor kinderen bij. Mitch werkt als professioneel goochelaar, en dat komt deels door het NMU Jeugdweekend (destijds nog NMU Jeugdopstapweekend).

Ik heb erg goede herinneringen aan mijn eerste NMU Jeugdopstapweekend, waar ik pas mee in aanraking kwam toen ik achttien jaar was. Deze weekenden hebben diepe indruk op mij gemaakt, omdat ik daar tot het besef kwam dat ik meer moest gaan optreden. Ik merkte tijdens een show die wij daar gaven voor hotelgasten dat ik de routine miste die bij andere goochelaars wel aanwezig was. Na dat ene weekend heb ik een restaurant gezocht en ik heb daar twee jaar lang iedere zaterdagavond opgetreden. Dit was het begin van mijn professionele werk als goochelaar en heeft de basis gelegd voor mijn artiest zijn.

Michael van Straelen
Met dank aan bijdragen van Lucas van Dijk en Mitch Durbank

Tip van de redactie: Lijkt het je leuk om ook mee te doen klik doen hier voor meer informatie.