In deze tiendelige reeks ‘Method Matters’ bespreekt Janse Heijn verschillende tactieken om het geheim van een truc (de methode) beter te verbergen. Janse Heijn is professioneel goochelaar en voorzitter van de Magische Kring Centraal Nederland.

Method Matters – Deel 4: Het ultieme geheim

Harry Houdini was niet alleen de enige échte boeienkoning – hij was ook een uitstekende reclamemaker die altijd wel een manier vond om in de krant te komen. In interviews suggereerde hij vaak dat hij maar één geheime techniek had die al zijn kunsten kon verklaren. Dit grote geheim zou hij dan ook meenemen in zijn graf. Ik denk dat dit soort uitspraken voor flink wat speculatie bij lezers moet hebben gezorgd. Zijn fans zullen zich ongetwijfeld het hoofd hebben gebroken over wát het grote geheim van Houdini in hemelsnaam kon zijn.

In werkelijkheid had Houdini tientallen – misschien wel honderden – verschillende technieken om uit allerlei situaties te ontsnappen. De suggestie dat alles verklaart kon worden met één geheim zorgde voor een nog grotere fascinatie bij zijn publiek en vormde tegelijkertijd ook een enorm dwaalspoor. Zo sloeg Houdini twee vliegen in één klap.

Ik had vroeger een goochelboekje waarin de ‘gouden regel’ stond dat je nooit een truc moest herhalen. Deze gouden regel kopieerde ik op een oude typemachine van mijn vader samen met de regels ‘goed oefenen’ en ‘geheim niet verklappen’. Ik kwam er later achter dat goochelaars vaak geen enkel probleem hebben met het verklappen van trucs en dat ze veel minder tijd besteden aan het oefenen van hun acts dan ze zouden moeten. Ook ontdekte ik dat goochelaars dikwijls trucs herhalen voor hun publiek.

Sterker nog: sommige trucs vereisen dat je ze vaker dan één keer doet. Klassieke acts zoals het ringenspel, het bekerspel en coins across zouden maar suffe routines zijn als je het basis-effect maar één keer liet zien. Je publiek een tweede kans geven om het wonder te ervaren is juist bij dit soort routines bijzonder krachtig. Dat je meerdere keren achter elkaar weg komt met een mirakel terwijl alle ogen op jou zijn gericht, moet toch getuigen van enorm veel lef en kundigheid.

Achteraf bedacht ik mij dat de schrijvers van mijn goochelboekje bedoeld moeten hebben dat je een techniek niet twee keer achter elkaar moet doen. Daar ben ik het helemaal mee eens. In mijn eigen ambitious card routine gebruik ik verschillende manieren om een gekozen kaart bovenop het spel te krijgen, variërend van een classic pass tot een diagonal palm shift. Tegelijkertijd vertel ik in mijn presentatie dat ik precies uit zal leggen hoe de truc niet werkt om vervolgens de ene na de andere mogelijke verklaring te ontkrachten.

Ik zal niet ontkennen dat ik aan het brengen van dit soort presentaties een sadistisch genoegen beleef. De truc wordt een wonder – het geheim wordt een legende.

Bronnen:
Bill Kalush en Larry Sloman: The Secret Life of Houdini, Atria Books