Ontwikkelen van een act

Twintig jaar geleden deed ik een Masterclass bij Jeff McBride. Ik had een korte act met een masker en wie kun je dan beter om hulp vragen dan Jeff? Als je niet weet wat ik bedoel, moet je zeker even filmpjes opzoeken van zijn act met maskers!
Jaren later vond ik een wit masker in een feestwinkel. Dat opende mogelijkheden! Ik had al een korte versie van de Zebra-silk: een witte en zwarte doek die in elkaar gedraaid veranderen tot een gestreepte doek. Dit deed ik op muziek van Michael Jackson’s “It doesn’t matter if you’re black or white”. Een passende visual bij een passende boodschap.

Maar hoe maak je van een truc een routine?

Eén manier is op zoek gaan naar effecten die te combineren zijn. Zo bedacht ik dat ik de doeken voor het Zebra-effect ergens vandaan wilde halen. Dus werd het een Vanishing Cane. De witte dop verandert in een witte doek (!) en de zwarte stok in een zwarte doek. Voelt logisch voor het publiek en het lijkt hierdoor of de stok visueel verandert.
Ik zag ook dat Tony Clark een effect had met een zwarte en witte handschoen die veranderen in een streamer…nog een effect om mee te combineren.
Als ik dan ook nog eens een masker opzet. Hmm…hoe krijgt deze korte routine dan een final punch? Logischerwijs moet het masker dan ook van Zwart/Wit veranderen in een gestreept masker. Dat betekent maar 1 ding: Experimenteren!
Als je een beetje op de hoogte bent weet je dat al deze trucs apart gebruikt worden om duiven te produceren. Ik vond de effecten mooi, maar had geen duiven. Door ze te combineren krijg je toch een logisch geheel, kun je de effecten vertonen die je mooi vindt en heb je geen duiven nodig.

Praktische Uitvoering

Je ziet in de filmpjes dat ik voor kinderen een tuinbroek draag. Geen kostuum met veel zakken of lange mouwen. Dat zorgt ervoor dat ik losse acts zorgvuldig moet plannen:

  • Hoe stap ik ‘in de act’?
  • Hoe zorg ik dat ik alles voor een act bij elkaar heb?
  • Hoe eindig ik clean?

Je wilt niet voor elke truc van alles in je broekzakken moeten stoppen. Die kun je dus tijdens een show maar 1 keer gebruiken! Vandaar dat ik graag werk met ‘self-contained units’: Voorwerpen waarin de hele act klaar ligt. Om op elk moment mee te starten.
Zo heb ik een emmertje in de kleur van mijn kostuum waar mijn kaartmanipulatie in zit. Voor de masker-act heb ik een zwarte doos. Dat kan natuurlijk ook een hoedendoos zijn of iets geheel anders. Wanneer ik deze act als dokter doe, zit alles in een rode doos met een wit kruis erop. Voor een act met zeepbubbels gebruik ik een ‘zeepdoos’ waar alles in zit.
Voordelen van self-contained units zijn: Geen droppers nodig, geen voorwerpen die halverwege de voorstelling uit je kostuum vallen en nooit zoeken naar dat ene hulpmiddel…

Maak je eigen routine én verhaal

Ik zei dat ik de act ook als dokter doe. Niet alleen kun je dan een andere unit gebruiken, ook de handschoenen, streamer, doeken en maskers kunnen een andere kleur krijgen. Zie het filmpje vanaf 14.00 als voorbeeld.
Blijf niet hangen in wat je ziet van anderen, maak je eigen acts. Snuffel goochelwinkels door, zoek het internet af en bekijk ook winkels die niets te maken hebben met goochelen. Inspiratie ligt op de meest onverwachte plekken voor het oprapen!

Waar wil je in deze act op letten?
  • Let op de punctuering van de muziek. Ik vind het belangrijk áls je muziek gebruikt, dat je goed let op de timing in de muziek zelf. Wil je hier meer overlezen, download dan een artikel op www.goochelaarjan.nl/downloads
  • Je ziet dat ik eerder klaar ben dan de muziek. Dat doe ik uit praktische overwegingen: Ik moet mijn bril opdoen en daarna de microfoon. Dat kost 15 seconden. Normaal is dat “dode tijd”. Nu zit er een muziekje onder en kan ik afsluiten met een logische buiging.
  • Dit type acts leent zich erg goed voor ‘freeze frames’. Een techniek waarbij je bewust foto-momenten creëert: Je staat op bepaalde momenten even stil. Sommige experts geven de tip om letterlijk tot 2 te tellen voor je verdergaat.
  • Wat voor verhaal gebruik je als introductie voor de act? Ik heb een hoed die precies 100 jaar ouder is dan ikzelf. En dus vertel ik hoe goochelaars zich gaan kleden en er allemaal hetzelfde uitzien.
  • Sommige beelden geven een krachtige boodschap. Ik gebruik deze act dan ook om te laten zien dat er zwart/wit-denkers zijn. Maar de waarheid ligt altijd ergens in het midden…
Credits

Zebra-silk: voor het eerst gezien in een act van Joseph Gabriel. Later de versie van El Duco gevonden. Standaard zit de zebradoek met een veiligheidsspeld vast aan een van de andere. In mijn act kan dat niet, omdat de doeken uit de cane komen.
De handschoenen die veranderen in een streamer zijn bedacht door Tony Clark. Uiteraard gevolgd door een duivenproductie.
De vanishing cane is een prachtig hulpmiddel door Fantasio bedacht.
De masker-verkleuring is geïnspireerd door Jeff McBride. Geen idee hoe hij het doet, ik gebruik simpelweg de zwaartekracht. Maar ik heb ook maar 1 extra masker.