Dat klinkt misschien een beetje over de top, maar er zijn ook nog maar slechts vier ECM’s geweest, dus dat maakt Manresa tot een serieuze kanshebber voor bovenstaand predicaat.
Oorspronkelijk zouden de ECM in 2020 plaatsgrijpen, maar noodgedwongen moest dat met een jaar uitgesteld worden. Zo is ook het FISM WCM met een jaar opgeschoven.
Wel waren er nog de nodige beperkingen. Zo moest er “om en om” een stoel worden vrijgelaten, waren mondkapjes niet alleen binnen maar ook buiten (!) verplicht en gold overal de anderhalve meter maatregel. Aldus kon de organisatie maar slechts 480 stoelen verkopen, terwijl de zalen waar e.e.a. plaatsvond normaliter een drievoudige capaciteit hadden. Financieel uiteraard ongunstig voor de organisatie, die sowieso tot het laatste moment behoorlijk in spanning gezeten heeft.

Manresa is een prachtig historisch bergstadje op een uur rijden van Barcelona. Het congres speelde zich half af in de Kursaal en half in de Conservatori, op korte loopafstand. De dealers zullen hier niet echt blij mee geweest zijn, omdat zij de helft van de tijd geen omzet draaiden.
Begrijpelijkerwijs waren er heel veel, en veelal ook jeugdige, Spanjaarden, Italianen en Fransen.
De Europese landen uit Noord – Europa waren maar matig vertegenwoordigd. Spanje had een code oranje en vermoedelijk had een aantal mensen uit de noordelijke regionen geen zin in een mogelijke verplichte quarantaine, waar even sprake van (geweest) was.

Indrukwekkende gala’s en veel zwevende Led lampjes

Ondanks bovenstaande was er een prima openingsgala hoofdzakelijk gevuld met Spaanse artiesten. Een indrukwekkende close-up gala en de grote gala-avond zelf. Als klap op de vuurpijl tot besluit nog een gala van eersteprijswinnaars. Geweldig om hen nogmaals aan het werk te zien, deze keer met aanzienlijk minder stress in hun lijf.

We zagen in Manresa waanzinnige manipulaties, zeer originele en verbazingwekkende quick changes en ook veel zwevende LED lampjes. Sowieso zweefde er nogal wat; speelkaarten, balletjes en tot aan mensen toe. De sfeer was zeer uitbundig, deels door een DJ die in de witjes tussen de acts de sfeer er goed in wist te brengen, maar vooral leek het één grote ontlading na bijna anderhalf jaar opgekropte frustratie en/of energie.

Alle uitslagen kun je inmiddels vinden op FISM EUROPE Facebook.

Ik nodig u van harte uit om de uitslagen zelf eens rustig te raadplegen, want ik vond het overzicht op Facebook niet heel erg “toegankelijk”. Daar vindt u ook de puntentotalen. Gelukkig komen de volledige uitslagen binnenkort ook nog op de officiële FISM websites, dus houd die vooral in de gaten.

Een uiterst originele act van Laurent Piron

Bij de jurering van zowel Toneel als Close-up gingen er vooral veel punten naar “originaliteit” en “magische atmosfeer”. Een perfect uitgevoerde matrix of Okito coinbox routine of een nieuwe versie van Triumph scoorden aanzienlijk lager. Ik denk dat dat goed en rechtvaardig is ook al zat ik zelf in de Close-up jury en Sylvia Schuyer in de Toneel jury.
De jurering vond dit keer plaats met een nieuw systeem via tablets en Wifi. Na enige problemen bij de generale repetitie daarvan, werkte dit daarna zeer snel en efficiënt. Dit systeem zullen we vast nog veel meer gaan gebruiken.
Bij Close-up was er niet een winnaar die er met kop en schouders bovenuit stak en daarom werd de Grand Prix niet uitgereikt. Dit was wel even anders bij de Toneel categorie, waar Laurent Piron een uiterst originele act had. In het kort: een gevecht met een zijden zakdoekje. Dit klinkt simpel en doet denken aan Harry Blackstone Sr., maar dit was toch wel even een paar niveaus hoger. Hij won daarnaast nog een aantal contracten om in theaters op te treden en op a.s. congressen.

Niets gaat boven live

Samenvattend: een geweldig congres met een concours van zeer hoog niveau. Voor mij eigenlijk onverwacht omdat coaching en het uitproberen van je nieuwe act voor live publiek tijdens de lock-down allemaal bepaald niet eenvoudig was. Een plezierige verrassing dus.
Heerlijk om weer live acts te kunnen aanschouwen en oude vrienden weer te ontmoeten, ook al is het met mondkapje (wat de herkenning en communicatie uiteraard niet bevordert). De mediterrane avonden en eten en drinken op de “Ramblas” van Manresa met veelvuldig weer nieuwe ontmoetingen.

Op naar Quebec en St. Petersburg

In 2024 gaan we hopelijk in groten getale met elkaar naar St. Petersburg. Een klein team van enthousiaste jonge Russen bleek bereid om het (goochel) stokje op te nemen. Ik denk dat we dan vrijwel weer in normale omstandigheden zullen verkeren en kijk er nu al naar uit. Maar goed: eerst is er nog het FISM WCM in Quebec in 2022. Hopelijk zien en spreken we elkaar weer snel bij deze of andere a.s. gelegenheden, want het is bewezen: het kan en mag weer en het lukt(e) ook nog eens verbazingwekkend goed!

Gandalf