Hans Klok, dé Trending Topic

Veel goochelaars en variété-artiesten keken zondag 22 augustus 2021 naar de laatste aflevering dit seizoen van Zomergasten met Hans Klok. Het was een geweldig leuke avond met Hans als smaak- en programmamaker en boeiende verteller in ‘Nuchter Noord – Hollands’. Mooie, vertederende, interessante soms emotionele en persoonlijke verhalen en herinneringen in woord en beeld. Hans bracht ze de bij de mensen thuis waardoor zijn tv- optreden van drie uur boeiend bleef. Dat kan alleen als je de liefde voor het vak, de liefde voor het variété tot in het diepst van je vezels zit. En dat zit het bij Hans Klok voor 100%!

Fred Kaps, Ben Ali Libi, Marlene Dietrich met Godfried Bomans, Josephine Baker, Willen Ruis samen met Tina Turner, de Zangeres Zonder Naam, The Crocksons (oftewel Bas en Aad van Toor het acrobaten duo tussen 1955 en 1980) en natuurlijk Siegfried & Roy. Te veel mooie fragmenten om op te noemen. Wat mij betreft was de rode draad door de hele avond heen; lief en leed, vallen en vooral weer doorgaan. Iets wat ook Hans niet vreemd is. Maar daar zo nuchter, open en ‘eenvoudig’ over te vertellen; chapeau!

Hans was ‘The Prestige’

Op de socials schreven de collega’s vol lof over het optreden van Hans en zijn gekozen fragmenten. Maar ook het NRC, De Telegraaf of het Parool hadden koppen en kritieken die menig Zomergast of artiest graag had willen krijgen. Hans Klok was voor heel veel Nederlanders ‘The Prestige’ van het “Zomergasten seizoen’. De kijkcijfers waren het bewijs; 613.000 kijkers, de best bekeken uitzending dit jaar.

De uitzending kun je hier tijdelijk terugkijken.

Hans Klok: dé Trending Topic

Maar Hans was ook Trending Topic op Twitter. Tussen de fragmenten door keek ik daarop en zag nagenoeg alleen maar hele positieve en leuke berichten. Het waren berichten van vooral niet goochelaars, trouwe- en minder trouwe kijkers van het tv- programma. Vooral interessant was dat kijkers nu echt een heel ander beeld kregen van Hans Klok, de illusionist. Dat is goed en terecht voor Hans maar indirect ook goed voor het imago van de goochelkunst en het variété.
Op een gegeven moment waren er 1.453 tweets over Hans Klok; ik heb er 10 uitgehaald die ‘Zomergasten’ met Hans Klok mooi verwoorden.

1. @Karel Zwaan
Hans Klok is een van de beste Zomergasten. Een verademing. Eindelijk een keer dat ik de avond niet eindig met 7 moeilijke boeken die ik nog moet lezen; 4 filosofen die ik niet ken en een film van 5 uur die ik niet kan uitzitten #

2. @Kims46:
Vind Hans Klok wel een optie voor minister president. Hij kan zich werkelijk alles herinneren.

3. @VenJoep:
Kan iemand een ventilator plaatsen in de studio van Zomergasten zodat de haren van Hans Klok goed blijven zitten.

4. @Vic23:
Ik vind het erg amusant dat mensen lacherig deden dat Hans Klok een Zomergast was en nu blijkt het een van de leukste afleveringen van het seizoen te zijn.

5. @CornaldMaas:
Dankzij Hans Klok weten ’n hoop (vaste) Zomergastenkijkers nu opeens dat entertainment wel degelijk betekenisvol/interessant/troostrijk kan zijn.

6. @natielady:
Hans Klok moet colleges gaan geven over de mooie geschiedenis van het entertainment

7. @emceem:
Voor het eerst Zomergasten helemaal uitgekeken. Wat een super sympathieke, positieve en dankbare gozer is die Hans Klok

8. @judithineuropa:
Hans Klok die de ‘tering naar de nering‘ zet. Variété en goochelen waren nooit zo mijn ding, maar ik heb vanavond respect voor hem opgebouwd en het vak.

9. @Jelle van Baardedijk:
Conclusie; geef Hans Klok onmiddellijk een kinderserie!

10. @Jurgen Bekker:
Meegenomen worden in een wereld die ik slecht ken, tot niet ken, maar gefascineerd raken. Hans Klok dank.

Nu is Hans Klok nog met ‘zijn Friends’ op tournee, in de uitzending werd bekend dat Hans de David Devant Award ontvangt van de Magic Circle London, straks Hans Klok met zijn eigen theater in The Harbour Club in Adam, een eigen kinderboek, Kerstcircus Haarlem, een eigen kinderserie? Hans Klok was dé Trending Topic op 22 augustus, maar daar zal het vast niet bij blijven.

Marcel Verbakel